tirsdag 27. september 2011

Resultatene fra undersøkelsen om arbeidsvaner



De aller fleste på trinnet blir ferdig med arbeidsoppgavene i løpet av uka. Dette viser at vi har truffet ganske godt med henhold til arbeidsmengde. Derimot blir vi nødt til å følge opp de 13% som ikke blir ferdig. Disse må få individuell tilpasning og vi må gå i dybden  for å finne årsakene til at disse elevene ikke blir ferdig.


Vår påstand har vært at vi ikke gir lekser, men at vi har arbeidsplan hvor alle skal ha mulighet til å bli ferdig med alt arbeidet helt eller delvis på skolen. Resultatet fra spørsmålet om hvor elevene gjør skolearbeidet viser at 49% av elevene gjør alt eller det meste av arbeidet på skolen. 27% gjør like mye hjemme som på skolen. Det som vi må finne ut etter denne undersøkelsen er årsakene til at 24% av elevene gjør alt eller det meste av arbeidet hjemme. Er det fordi de foretrekker å arbeide hjemme pga. hjelp av foreldre, tilgang til teknologisk utstyr og web, oppslagsverk og andre hjelpemidler eller er det fordi læringsmiljøet ikke er tilpasset enkelte godt nok slik at eleven får gjort arbeid på skolen.   

Figuren over viser at de fleste elevene bruker under 3 timer på skolearbeid hjemme iløpet av ei ordinær skoleuke. 


Resultatene fra hvordan elevene vurderer arbeidsmengden i de ulike fagene skal vi bruke til å revurdere om vi skal kutte eller eventuelt øke arbeidsmengden i de ulike fagene. Vi ser at flest elever sier at det er mye arbeid i samfunnsfag, dette vil bli brukt som veiledning for oss i forhold til arbeidsmengde i faget.

Det viktigste for oss er ikke i utgangspunktet at elevene er ferdig med arbeidsplanen, men at elevene når læringsmålene. Hovedårsaken til denne er undersøkelsen er diskusjoner rundt omfang og innhold av lekser. Vi ønsker å skape et klima for at alle elevene føler at de lykkes og at læringsmiljøet på skolen blir optimalt for at de skal kunne jobbe mest med skolearbeidet på skolen og ikke hjemme. Denne undersøkelsen er også gjort for at elevene skal kunne delta i utforming, innhold og arbeidsmengde på ukeplanen. Ukeplanen vår har absolutt forbedringspotensiale og mitt ønske er at elevene skal få et eiendomsforhold til arbeidet slik at de selv blir mer involvert i sitt eget læringsarbeid.



torsdag 22. september 2011

Kort kommentar

Utforming av undersøkelsen vises i forrige innlegg. Evaluering og en enkel analyse av undersøkelsen vil komme i neste innlegg. I tillegg vil jeg forsøke å gi en begrunnelse av endringer som kan gi pedagogisk merverdi.

Undersøkelse om arbeidsvaner


Undersøkelse om arbeidsvaner

Tilganger
Publisert22. september 2011 av Hege Forsbak Håskjold
ObligatoriskJa
TidsfristIngen tidsfrist
AnonymNei
AktivIkke aktiv Aktiver
Beskrivelse




    Arbeidsplan

    Vi legger alltid ut ukeplan med det arbeidet elevene skal gjøre i løpet av uka som pdf i vår LMS og på skolens hjemmeside. Vi har en teori om at vi ikke gir lekser, men at vi har arbeidsplan som det skal være fullt mulig å gjøre ferdig i løpet av skoledagen. I tillegg står læringsmålene, de målene elevene skal ha oppnådd i løpet av uka på planen. Målene er svært ulike i de ulike fagene og sannsynligvis arbeidsmengden også.  En enkel ukeplan kan se slik ut:
    Jeg har tidligere ofte brukt tester både i fronter og i It's learning for å finne ut hva elevene har lært om ulike temaer. Undersøkelser er helt nytt for meg i undervisningsammenheng. Jeg vil kjøre en undersøkelse i morgen for å finne ut av hvor mye tid elevene bruker på skolearbeidet hjemme. Dette for å finne ut både individuelle forskjeller og et helhetlig inntrykk av arbeidsmengden til trinnet. Undersøkelsen lager jeg i It's Learning. 

    mandag 19. september 2011

    IT- eventyr

    Det var en gang en skole som ville tidlig inn i fremtiden. Skolen bestemte seg for å bruke mange penger på å kjøpe seg noe som het PedIt. Mange lærere ble sendt på kurs og ble veldig flinke til å nyttiggjøre seg dette PedIt. Elevene var glade for de fikk bruke "data" både på skolen og for å gjøre lekser. Men så en dag fikk skolen beskjed om at kommunen hadde bestemt at alle skolene skulle bruke fronter og da ble lærerne litt redde. Lærerne prøvde å lære seg dette nye fronter, men fikk det liksom ikke helt til. De tviholdt på PedIt som de selv hadde fått tilpasset sitt bruk akkurat som de selv hadde ønsket seg. Men uansett hvordan de tastet og trykket og bad for sitt PedIt var fronter kommet for å bli. PedIt forsvant og enkelte lærere prøvde seg litt i fronter, men så en dag hadde kommunen bestemt at It's learning skulle være plattformen. Lærerne skrek og bar seg i sju lange og sju brede, og snipp snapp snute var dataeventyret ute for alle som hadde noe med denne skolen å gjøre.